Kako z Amebis Besano do slovnično pravilnega besedila?

Na računalnikih Windows

Zaradi obsežnosti Besane in zapletenosti preverjanja ter posledično hitrosti preverjanja besedil toplo priporočamo, da na računalnikih Windows besedila lektorirate lokalno na svojem računalniku. To dosežete z uporabo vmesnikov Besana za Word, Besana Mini, Besana za brskalnike in Besana Pregibnik.

S spletnim preverjanjem besedil besedila preverjate na strežniku Besane.

Na računalnikih macOS ali Linux

Za neomejeno spletno preverjanje besedil in pregibanje besed se na strani za prijavo prijavite z veljavno licenco. Če licence še nimate, jo pridobite na tej povezavi.

Uporaba Amebis Besane na računalnikih Windows

Amebis Besana ima štiri uporabniške vmesnike:

Slovenska besedila slovnično lektoriramo z vmesniki Besana za Word, Besana Mini in Besana za brskalnike. Z vmesnikom Besana Pregibnik pa lahko pogledamo vse možne oblike katerekoli slovenske besede.

Besana za Word

Besana za Word je najbolj uporaben vmesnik, saj vam omogoča, da besedilo lektorirate sproti med pisanjem. Poleg Microsoft Worda deluje tudi v Microsoft Outlooku. Zažene se samodejno ob zagonu Worda ali Outlooka.

Delovanje Besane za Word preizkusite tako, da v Wordu ali Outlooku namenoma napišete nekaj slovnično nepravilnih stavkov. Da Besana deluje, boste videli po tem, da bodo slovnične napake podčrtane zeleno ali modro.

Da odpravite slovnično napako, desno kliknite na zeleno oz. modro podčrtano napako ter izberite predlagani popravek. In to je vse! Povsem enako in preprosto kot pri napačnih in zatipkanih besedah, ki so podčrtane rdeče.

Poglejte kratek film o uporabi Besane v Wordu.

Besana Mini

Vmesnik Besana Mini lahko uporabite za lektoriranje povsod, kjer pišete besedilo. Npr. v poljubnem urejevalniku besedil, pri pisanju e-pisem npr. v Gmailu, pri besedilih na svojih spletnih straneh, pri objavah na blogih, forumih … Lahko pa z njim tudi preverite slovnično pravilnost poljubnega besedila na poljubni spletni strani.

Da bo Besana Mini lahko lektorirala besedilo, mora biti vključena možnost Spremljaj odložišče. Priporočljiva je še možnost Vedno na vrhu, saj bo tako okno Besane Mini vseskozi vidno nad vsemi okni.

Kot primer vzemimo, da želite pred pošiljanjem lektorirati elektronsko pismo.

Lektoriranje sprožite tako, da uporabite funkcijo kopiranja besedila. Najprej besedilo, ki ga želite lektorirati, označite. Nato kliknite na gumb Kopiraj ali pa uporabite kombinacije tipk Ctrl + C.

Zaradi vklopljene nastavitve Spremljaj odložišče Besana avtomatsko sproži preverjanje kopiranega besedila in prikaže vse slovnične napake.

Če kliknete na okno vmesnika Besana Mini in nato zapeljete kazalec miške na označeno napako, vam bo Besana pokazala opis slovnične napake.

Da odpravite napake, popravite besedilo tam, kjer ste ga napisali.

Postopek lektoriranja besedila s pomočjo označevanja in kopiranja ponavljajte, dokler besedilo ne bo brez napak.

Poglejte kratek film o uporabi vmesnika Besana Mini.

Besana za brskalnike

Od verzije Besane 4.24 naprej lahko z Besano sproti lektorirate besedila med pisanjem v brskalnikih. Npr. v Gmailu, v Google Doc, na Facebooku, LinkedInu ipd.

Potrebne nastavitve so opisane na strani https://www.amebis.si/pogosta-vprasanja v poglavju SPROTNO LEKTORIRANJE BESEDIL MED PISANJEM V BRSKALNIKIH.

Besana Pregibnik

V pregibnik vpišete besedo v poljubni obliki. Na primer besedo ljubim. Pregibnik prikaže besedne oblike vseh osnovnih besed, v katerih nastopa vpisana beseda.

Vpišete lahko tudi besedno zvezo na primer lepi dekleti ali ime in priimek Saša Sluga. Pravilno sklanjanje imena in priimka je pogosta težava.

Vpišete lahko celo nepravilno obliko besede, ki se pogosto uporablja, na primer otrocmi. Nepravilne besedne oblike boste spoznali po tem, da so prečrtane.

Poglejte kratek film o uporabi vmesnika Besana Pregibnik.

Želite preizkusiti Amebis Besano?

Za vse informacije o Amebis Besani nam lahko tudi pišete na info@amebis.si, ali pa nas pokličete na (01) 8311 035.

Naj Amebis Besana postane vaša osebna avtomatska lektorica. Preizkusite jo! Brezplačno!

Rad bi preizkusil Besano